Chia krekry
"Žádný lepek, žádná vejce, jen skvělá oříšková chuť."
Chia semínka obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Chia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Pokud hledáte přirozený zdroj železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin, jsou pro Vás chia semínka jako dělaná.
Ingredience:
- ½ hrnku chia semínek
- ½ hrnku sezamových semínek
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- ½ hrnku lněných semínek
- pár sušených rajčat
- koření dle chuti (sůl, pepř, česnek, oregano...)
- 1 hrnek vody
Všechny ingredience dejte do misky, sušená rajčata nakrájejte na malé kousky. Vše smíchejte dohromady a nechte cca 10 minut stát - chia semínka vytvoří gelovou strukturu a vše se krásně spojí. Mezitím zapněte troubu (nastavte na 160 °C ) a připravte si dva plechy s papírem na pečení.
Vytvořenou směs rovnoměrně rozetřete lžící na plech. Jde to snadno, protože hmota není lepivá a hezky drží, i pokud se snažíte udělat opravdu tenké krekry.
Placky dejte upéct do trouby. Po 30 minutách plech vyndejte a placky nakrájejte na obdélníčky. Aby krekry byly opravdu křupavé, je dobré je obrátit.
Potom nechte dalších 30 minut dopéct.