
"Neviditelný" jablečný koláč
Koláč takřka bez těsta
Těsta je v tomhle koláči jenom tolik, aby tenké plátky jablek držely pohromadě, proto se mu také někdy říká neviditelný. Je nesmírně šťavnatý a osvěžující a nejsložitější na přípravě je nakrájet jablka.
Ingredience pro 1 biskupský chlebíček:
- 6 jablek
- 3 vejce
- 50 g másla
- 100 g hnědého přírodního cukru
- 100 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 hrsti ořechů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla na vymazání formy
Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby kraje papíru přesahovaly okraj formy, usnadní vám to vyndávání. Kratší strany formy můžete nechat pouze vymazané.
Omyjte a oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na velmi jemné plátky (nejlíp to půjde na struhadle zvaném mandolína). Zakapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a předehřejte troubu na 180 °C.
V míse smíchejte vejce a rozpuštěné máslo, přidejte cukr a šlehejte, dokud se cukr částečně nerozpustí. Vmíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva, přilijte mléko a ještě krátce promíchejte (na odměření ingrediencí vám postačí i hrnek - použijte půl hrnku cukru, hrnek mouky a hrnek mléka).
Těsto opatrně promíchejte s jablky a pomocí lžíce urovnejte do formy. Povrch posypte nasekanými ořechy a dejte péct na 40 minut. Zhruba po čtvrt hodině přikryjte povrch alobalem, aby se ořechy nespálily.
Hotový koláč nechte chvíli odpočinout, nožem uvolněte těsto od kratších okrajů formy a pomocí papíru na pečení koláč vyjměte. Výborný je teplý i studený.